×

FRI FRAGT I DANMARK PÅ ALLE ORDRER

Udvidet tælling af biler på sommerdæk denne vinter

Tirsdag d. 21. januar 2020

Varebil

Har danskerne grundet den milde vinter sparet vinterdækkene - og er ejere af erhvervsbilerne blevet endnu dårligere til at sætte vinterdæk på deres køretøjer?

I uge 4 og 5 vil repræsentanter fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen igen være at finde på en lang række parkeringspladser i Danmark. De ser nærmere på dækkene på de danske biler, hvor der på trods af den milde vinter helst skulle sidde vinterdæk på de køretøjer, som er ude på vejene. Vinterdæk giver nemlig stadig det bedste vejgreb på våde og kolde veje – også når sneen mangler.

I år har Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen besluttet at udvide vinterens dækkontrol til også at omfatte en kontrol af dækvalg på varebilerne. Disse er senest kontrolleret i 2016 og der var tallene nedslående set i forhold til, hvor gode personbilsejerne er til at træffe det rigtige dækvalg.

Ansvar for medarbejderes og medtrafikanters sikkerhed

”Vores tidligere dæktællinger på varebiler har desværre vist, at man i meget højere grad, sammenlignet med personbilsejerne, fravælger vinterdæk, hvilket er en meget uheldig udvikling. Tæt ved halvdelen af varebilerne i 2016 kørte på sommerdæk om vinteren”, fortæller Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

Og det handler i høj grad om sikkerhed. Varebilen er jo både medarbejderens arbejdsplads og et arbejdsredskab, som derfor burde været sikret til optimalt vejgreb om vinteren.

”Personbilsejerne kan vælge at lade bilen stå, hvis vinterdækket er fravalgt, og der pludselig er is- eller sneglat, men samme mulighed har en medarbejder i en varebil ikke. Han skal jo kunne betjene kunderne uanset vejret, og her gør vinterdækket i høj grad en forskel, både for medarbejderens sikkerhed og for medtrafikanterne. En varebil på glatis på sommerdæk er væsentlig vanskeligere at håndtere end et køretøj på vinterdæk”, siger Volker Nitz og fortsætter: ”Selv om vi indtil nu har haft en mild vinter, så ved vi, at det pludseligt kan vende. Endvidere er vinterdæk stadig det bedste valg, når vejene er våde og kolde, da de giver både bedre vejgreb og kortere bremselængde sammenlignet med sommerdæk om vinteren.”

Opgør med myte - føret er langt vigtigere end temperaturen om vinteren

I en mild vinter som denne, er det vigtigt for Rådet for Større Dæksikkerhed at sætte fokus på, at det i høj grad er føret og ikke kun temperaturen, der har størst betydning for bremselængden om vinteren.

FDM konkluderede i en test i 2014, at vinterdæk på våd vej giver op til 30 procent kortere bremselængde i forhold til sommerdæk. På snedækkede veje er bremselængden op til 44 procent kortere på vinterdæk i forhold til sommerdæk. 

”Det er en myte, at sommerdæk bremser bedre end vinterdæk på våde veje om vinteren. Når vejene er både kolde og våde, bremser bilen bedre med vinterdæk og selvsagt også på sneglatte veje. Af hensyn til egen og andres sikkerhed i trafikken er det vores klare anbefaling at køre med vinterdæk om vinteren”, fortæller Volker Nitz.

Håber den positive udvikling fortsætter

Mens repræsentanterne er på vej ud i hele landet, håber både Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen, at de kommer til at dokumentere, at de seneste års positive udvikling fortsætter selv om vinteren har været meget våd. 

De senere år har andelen af personbiler på sommerdæk om vinteren været stødt faldende og i 2019 kom tallet for første gang under 10 procent. Håbet er naturligvis, at de gode takter fortsætter, og at varebilsejerne også begynder at udvise samme ansvarlighed som personbilsejerne. Desværre lader det ikke umiddelbart til, at de professionelle kan nås af frivillighedens vej, så et lovkrav om vinterdæk er stadig på dagsordenen.

-------------------------------------------------

Fakta om dæktællingen januar 2020:

I uge 4 og 5 2020 gennemfører Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen dæktælling på en lang række parkeringspladser ved indkøbscentre, stationer etc. geografisk fordelt over hele landet. Ved dæktællingen er der udelukkende tale om registrering af dækvalg ved øjesyn. 

FDM-test 2014

FDM udgav i 2014 rapporten ’Vinterdæk på personbiler i Danmark – Test af forskelle mellem sommer- og vinterdæk på danske veje i typisk dansk vinterklima’.

-------------------------------------------------

Denne pressemeddelelse er udsendt på vegne af Rådet for Større Dæksikkerhed.

Rådet for Større Dæksikkerhed blev etableret i 1991 med det formål at udbrede og højne forbrugernes samt offentlige instansers kendskab til dæk og de dermed forbundne sikkerhedsaspekter på en almennyttig og mærkeneutral basis. Det er endvidere målet at udbrede kendskabet til bestemmelser og lovgivning for herigennem at medvirke til større trafiksikkerhed. Rådet består af repræsentanter fra FDM, Teknologisk Institut, Politiet, Dækimportørforeningen, Dæk Specialisternes Landsforening og Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk. Website: www.daeksikkerhed.dk
Mulighed for firmaaftale

Hos A/S Ovethi tilbyder vi din virksomhed en firmaaftale, der sikrer jeres virksomhed og ansatte gode priser på dæk, fordi I som enhed kan aftage et vist antal dæk om året. A/S Ovethi - Dansk Dæk Service har afdelinger over hele landet og hovedsæde i Gelsted på Vestfyn. Samtlige afdelinger kan tilbyde den samme ekspertise med håndtering af dæk og fælge, og herudover er der tilknyttet servicevogne, udstyret med de nødvendige og nyeste værktøjer, som kører over hele landet. 

Ansøg om Firmakonto

Tilmeld nyhedsbrev
Brug for hjælp?
×

Brug for hjælp?

Går du i stå, når du skal bestille dæk, så kontakt os. Vi sidder klar ved telefonerne i åbningstiden, og har du brug for hjælp uden for vores åbningstider, kan du sende os en mail, som vi vil besvare hurtigst muligt.

Kender du ikke størrelsen på dine dæk, så lad Jesper hjælpe dig med at finde dem:

Din kontaktperson
Jesper Rasmussen 63 17 31 10 webshop@ovethi.dk

Skriv dit telefonnr. og vi ringer dig op hurtigst muligt!