×

FRI FRAGT I DANMARK PÅ ALLE ORDRER

Helårsdæk overhaler sommerdæk

Mandag d. 6. februar 2023

Slud

Resultatet af årets første opgørelse af bilisternes dækvalg er klar - og for første gang har andelen af biler på helårsdæk overhalet sommerdækkene. Vinterdækkene dominerer fortsat markant.


Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen er klar med årets første visuelle kontrol af, hvilke dæk personbilerne er udstyret med i denne vinter, som endnu engang har været til den grønnere side.

I uge 4 var repræsentanterne ude på de danske parkeringspladser i både øst og vest og flere end 2.500 biler fik et nærmere eftersyn. ”Heldigvis er der vinterdæk på langt de fleste biler, hvilket fortsat er det helt rigtige valg, hvis man skal være sikker på at kunne køre – uanset føret i vinterhalvåret”, udtaler Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

”Vi følger meget nøje med i dagspressen og politirapporter, og det må være tydeligt for enhver, at så snart der er sne og is på vejbanerne, så giver det trafikale udfordringer og stribevis af uheld – også i denne vinter. Mange artikler og fotos viser, at det ofte er bilister på sommerdæk, der kommer i uføre. Dette på trods af, at der har været ganske få rigtige vinterdage i forhold til tidligere år, og de kan jo nå at komme i både februar og marts, så vinterdæk er fortsat det rigtige valg,” siger Volker Nitz.

Skifte i dækvalg

Siden 2019 har helårsdæk været opgjort særskilt i dæktællingerne, og stort set hvert år er andelen af biler på helårsdæk vokset. I år overhaler helårsdækkene faktisk andelen af biler på sommerdæk.

”Heldigvis er vinterdækkene med en andel på 78% fortsat det foretrukne valg, men denne gang har sommerdækket tabt terræn til fordel for helårsdækkene. Helårsdæk er blevet bedre de senere år, og det er et klart bedre valg til vinterkørsel end sommerdæk. Men det er fortsat vinterdækkene, vi argumenterer for, da de er optimeret til den kolde årstid. Det dæk, som kan præstere 100% hele året og helt erstatte vinterdæk og sommerdæk, findes ikke, og derfor vil helårsdæk fortsat være et kompromis”, siger Volker Nitz.

Øst og vest


Man kan dog undre sig over, at andelen af biler på helårsdæk vest for Storebælt er større end i øst. ”Helårsdæk til en mild vinter, korte strækninger og megen bykørsel er et godt kompromis og helt klart et bedre valg end sommerdæk om vinteren. Derfor undrer det mig, at andelen er markant større i Jylland, hvor strækningerne alt andet lige er længere og behovet for rigtige vinterdæk vil være mere udtalt end på Sjælland,” lyder det afslutningsvis fra Volker Nitz.

Fakta om dæktællingen i januar 2023 (afrundet):

  • Personbiler med vinterdæk: 78 % = ca. 2.185.000 biler.
  • Personbiler med helårsdæk: 12 % = ca. 337.000 biler.
  • Personbiler med sommerdæk: 10 % = ca. 281.000 biler.

 

(Pressemeddelelse fra Dækbranchen Danmark, d.d.)


×

Brug for hjælp?

Går du i stå, når du skal bestille dæk, så kontakt os. Vi sidder klar ved telefonerne i åbningstiden, og har du brug for hjælp uden for vores åbningstider, kan du sende os en mail, som vi vil besvare hurtigst muligt.

Kender du ikke størrelsen på dine dæk, så lad Jesper hjælpe dig med at finde dem:

Din kontaktperson
Jesper Rasmussen 63 17 31 10 webshop@ovethi.dk

Skriv dit telefonnr. og vi ringer dig op hurtigst muligt!