Hvad skal jeg tænke på, når jeg kører på sommerferie i bil?
Der er altid så mange ting, man skal holde styr på, når man skal afsted på sommerferie med hele familien i bil, så her har vi samlet et par godt råd og tips.
Planlægning
Der er mange spørgsmål, som kan være gode at få svar på, inden du kører på ferie. Dækker min forsikring? Findes der specielle færdselsregler? Er benzinen dyr? Og koster det noget at benytte motorveje, broer og tunneler? Det er en god idé at planlægge turen, inden du tager af sted. Hvem skal køre? Er der mulighed for at have flere chauffører, er det altid at foretrække.
Afsæt rigelig køretid til rejsemålet, så der er tid til pauser, og hvil undervejs.
Attester/mærkater
Medbring del nr. 1 af registreringsattesten (har du firmabil, opbevares denne i virksomheden).
Det er ikke længere nødvendigt at medbringe det røde kort ved kørsel i udlandet. Det grønne kort er et bevis for, at dit motorkøretøj er ansvarsforsikret og skal ikke medbringes i følgende lande: Norge, Island, Schweiz, Kroatien, Andorra samt inden for EU’s grænser.
Husk motorvejsmærkater, da du ellers risikerer en bøde. Mærkaterne er lovpligtige
i Schweiz, Østrig, Slovenien, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Ungarn og Bulgarien. Går ferien
til Tyskland og Italien, skal du i visse byer have en miljømærkat i forruden, da du ellers risikerer bøder. De kan bl.a. købes hos FDM.
Rejse med hund og kat
Det er ikke i alle lande, at dit kæledyr er velkomment, og nogle lande har særlige regler. Læs mere hos Fødevarestyrelsen her.
Dig selv og familien
Vær frisk og udhvilet, inden du kører, og spis lette måltider før og under turen. Når man sidder stille, fordøjes maden langsommere. Er der børn med i bilen, så sørg for, at der er masser af underholdning. Fyld tablets og smartphones med film og spil, sørg for, at de kan tilsluttes bilens strømudtag - og at alles mobiler er fuldt opladt. Børn skal være korrekt fastspændt under hele turen.
Dæk
Det er vigtigt, at du får checket mønsterdybden på dine dæk, inden du drager afsted. Dækkene er din eneste kontakt til vejbanen, en kontaktflade som godt og vel svarer til 4 postkort, og er dækkene nedslidte, øges risikoen for aquaplaning, og bremseegenskaberne i vådt føre forringes.
Vi anbefaler derfor, at du skifter sommerdæk, når der er 3 mm mønsterdybde tilbage (loven foreskriver en mønsterdybde på 1,6 mm ). Læs evt. mere om sommerdæk her.
Dæktryk
Dæktryk er vigtigt for både komfort, sikkerhed og brændstofforbrug. For højt eller lavt lufttryk reducerer vejgrebet, og mønstret slides hurtigere og uensartet. Er du i tvivl om lufttrykket, vil det fremgå af bilens manual, på benzindækslet eller på indersiden af fordøren. Er bilen fuldt pakket, skal der ekstra luft i dækkene. Tjek lufttrykket, når dækkene er kolde (også reservehjulet).
Pakning af bilen
Placer den tungeste bagage så langt fremme i bagagerummet som muligt, og pas på ikke at overskride bilens lasteevne. Husk, at en tungt lastet bil ændrer køreegenskaber og har en meget længere bremselængde end normalt. Husk sikkerhedsvest til hele familien, advar- selstrekant, donkraft, hjulnøgle, førstehjælpstaske og ildslukker. Vær opmærksom på, at der kan være forskellige krav til bilens sikkerhedsudstyr i landene i Europa.
Tjekliste
- Dæk og dæktryk
- Olie-, køler- og bremsevæske
- Lygter, låse og vinduer
- Attester, mærkater og forsikringer
- Penge, pas
- Reservenøglen
- Førstehjælpskasse, køresygepiller, medicin, drikkevarer og lidt lækkert til turen
God sommer!
(Kilde: Continental.dk)
Sommerdæk vinterdæk og helårsdæk
- Hvad er et helårsdæk?
- Hvornår skal jeg køre på sommerdæk – og hvorfor?
- Hvornår skal jeg køre på vinterdæk – og hvorfor?
- Kan man montere snekæder på alle dæktyper?
- Findes der et maksimum hastighedsindeks på vinterdæk?
- Vinterdæksregler gældende for Europa?
- Hvad skal jeg tænke på når jeg kører på sommerferie i bil?
- 10 idéer og fif til en skøn staycation